“Kamp, da ili ne? Uvijek da. Radi se drugačije nego u klubu. Novi su treneri, drugačiji je pristup treninzima. Nova poznanstva koja često ostaju još dugo, dugo poslije kampa, ponekad za čitav život. Moj klub svake godine “pošalje” velik broj igračica u kamp, iako smo mali klub, prepoznali smo vrijednost ovakvog načina organiziranog treniranja kojeg provodi Hrvatski odbojkaški savez.

Dolazak seniorske reprezentacije Hrvatske u posjet kampu je pun pogodak jer djeca moraju imati svoje uzore u sportu kojeg treniraju, a kada se susretnu s njima uživo, taj događaj je još vrjedniji.67728283_368400290516958_5954183548368846848_oSavez mora kontinuirano pratiti napredak djece bez obzira na njihovu nadarenost. Različita testiranja, predavanja o prehrani, mentalni treninzi ili drugi načini upoznavanja sa svim stranama sporta kojeg treniraju doprinose da ta djeca ostanu u sportu ili kao igrači, suci, treneri, članovi uprave.

U kampovima sam od samog početka: Tuheljske toplice, Krk, Gospić i Varaždin i svake godine vidljiv je napredak i trud koji ulaže Savez, ali i pojedinci koji rade kao treneri ili oni koji su uključeni u organizaciju kampa. Ono o čemu bi ipak trebali voditi računa je da se “ustali” grad u kojem će se organizirati kamp jer ćemo samo tako podići iz godine u godinu kvalitetu samog kampa. Sve reprezentativke, treneri reprezentacije svih uzrasta i svi oni sa kojima se djeca mogu poistovjetiti i koji su im uzori moraju imati obavezu biti promotori nacionalnog razvojnog kampa.

Kamp mora biti polazište i početak svih reprezentativnih okupljanja, naročito u najmlađim selekcijama. Treba dati priliku odbojkašima i odbojkašicama iz malih sredina. Za mlade trenere koji počinju svoju trenersku karijeru kamp bi trebao biti polazište iz kojeg bi sticali nova znanja i uz vrhunske trenere mentore učili za rad s mlađim uzrastima. Za napredak prostora uvijek postoji. Za podići kvalitetu rada na grupu od 16 polaznika obavezno su potrebna 2 trenera koji će se nadopunjavati i polaznicima prenijeti doživljaj nezaboravnog iskustva. Sve polaznice kampa dolaze ne samo kako bi se zabavili, nego da eventualno svojim radom iskažu svoj talent, da budu viđene od reprezentativnih trenera ili da u 7 dana kampa podignu svoju igru ili tehniku na viši nivo.

Iskreno, iz godine u godinu kvaliteta organizacije kampa podiže se na višu razinu. Vidljivo je koliko su Savez i ljudi na lokalnoj razini uložili truda da sve funkcionira na visokoj razini. Varaždin, Ivanec i ostali, hvala Vam na vrhunskim uvjetima. Od smještaja do uvjeta rada u dvoranama. Kamp je prilika mladim igračicama da iskažu svoje vrijednosti, mladim trenerima da nauče nešto novo, ali i nama starijima obaveza svoja odbojkaška iskustva prenositi, a ne zadržavati ih za sebe. Cjelokupna hrvatska odbojka velika je obitelj koja se najviše iskazuje baš na ovakvim okupljanjima u kampovima.

Je li kamp uspio ili ne, reći će na kraju povratna informacija dobivena od samih sudionika, iako broj od preko 250 polaznika, 20 trenera govori sam za sebe.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s